VASKRS NA TASOSU
GRČKO OSTRVO TASOS

Vodič SnoWhite, 2016g

VASKRS NA TASOSU

 

U oktobru, kada i poslednji turista napusti ostrvo i trajekti prorede, Tasos upada u zimski san a žitelji Tasosa se naprosto isključe. Sledi zima, nimalo lepa, pomalo dosadna, period kada ostrvljani pune baterije za naredno leto.
A već krajem marta, kad dođe proleće, Tasos počinje da se budi iz dugog zimskog sna. Tokom aprila i maja moguće je videti sve lepote Tasosa i njegove prirode, koju nesebično nudi ljudima.

Znam da mnogi, kada govore o Tasosu, pomisle na raznovrsne plaže sa peskom ili šljunkom, bisernomplavom vodom koja se presijava preko belih mermernih kamenčica. Ali Tasos je mnogo više od toga. Njegova neukrotiva priroda, suzbijena u unutrašnjost ostrva, procvetava u proleće i omogućava nam da vidimo planinu Ipsarion u svoj njenoj lepoti i veličini, brojne izvore čiste i zdrave slatke vode, vodopade, jezero i šume.

Proleće je najlepše doba godine na Tasosu, posebno zato što u to vreme pada jedan od najvećih praznika pravoslavaca, Vaskrs.
Na Vaskrs, Tasos prvi put posle uspavane zime otvara vrata za turiste, ali i svoje ostrvljane koji tu ne žive tokom zime. Tada Grci iz Soluna, Atine, Kavale i drugih okolnih gradova dođu na Tasos,razbijajući  onu dosadnu zimsku tišinu.

Grci su veoma religiozan narod. Tako je Vaskrs praznik koji zaista treba videti i doživeti u Grčkoj, na Tasosu, zajedno sa našom pravoslavnom braćom. I ako smo mi Srbi pravoslavci isto kao i Grci i slavimo Vaskrs na isti dan, postoje velike razlike u načinu obeležavanja ovog velikog praznika.

13087285_1705403423010465_7014307585901411374_oNakon dugog posta, Grci se pričešćuju u četvrtak, kako bi simbolično i oni učestvovali u Hristovoj Tajnoj večeri, zajedno s njegovim apostolima.

Veliki petak, dan kada je Hrist razapet na krstu, najtužniji je dan za hrišćane. Tada se ne služi liturgija u crkvama, niti crkvena zvona zvone, nema žagora niti smeha. Gotovo da su svi u žalosti i provode vreme moleći se u crkvi. Uveče je u crkvi organizovano simbolično skidanje Isusa sa krsta i njegovo polaganje u grob.
Iz crkve polazi povorka, noseći postolje sa simboličnim Hristovim telom, prekrivenim cvećem. Povorku u tišini sledi na stotine ljudi, sa svećama u rukama. Skoro na svakom proširenju povorka zastaje, kako bi okupljen narod, pognute glave, prošao ispod postolja sa Hristom.
Tada su svi na ulicama, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Da li je to tradicija ili religija, u svakom slučaju, svi građani su tada kao jedno, i sa strahopoštovanjem učestvuju u ovom obredu. Iako je toliko ljudi na ulicama, vlada takva tišina da čoveka prođe jeza.

13131436_1705403323010475_6413537748816505944_oU subotu, na dan kada je Hrist vaskrsao, daleko odatle u Jerusalimu, održava se ceremonija Svetog ognja, baš na mestu gde je Hrist sahranjen i vaskrsao. Od ranog jutra sveštenstvo istočne hrišćanske crkve (grčke, jermenske, koptske, sirijske) okuplja se u crkvi i u mraku izgovara molitve. Tada jerusalimski patrijarh ulazi  u najsvetiji deo crkve, ali se najpre proveri da li u njemu ima bilo kakvog zapaljivog sredstva. Čeka da se u grobnici bez ikakvog izvora vatre upali božanski plamen. Veruje se da je pojava ognja Božje delo i nikada se tačno ne zna kada će to da se desi. Onog trenutka kada se oganj sam od sebe zapali, patrijarh deli plamen među vernicima, dok se avionom Sveti oganj šalje u ostale pravoslavne zemlje. Tako je prvi put oganj stigao u Srbiju uoči Vaskrsa 2015.

U subotu uveče uoči Vaskrsa u manastirima i crkvama širom Tasosa sveti plamen širi se među vernicima koji su se okupili na najradosniji praznik. Žitelji Tasosa taj događaj veoma poštuju i dolaze na liturgiju u crkvu porodično i svečano obučeni. Tačno u ponoć je organizovan i vatromet, kao početak uskršnje liturgije. A vernici se međusobno čestitaju i govore: „Hristos Anesti” (Hristos vaskrse). Ovaj običaj umnogome podseća na običaj koji se u Beogradu održava uoči Božića.

Nedelja je dan koji žitelji Tasosa provode u okviru svoje porodice. Tada se zasigurno na ražnju okreće jagnje i pije cipura (grčka rakija od grožđa).

U ponedeljak se organizuje prenos čudotvorne ikone Svetog arhanđela Mihaila iz sela Teologos do istoimenog manastira. Na ovom malom hodočašću okupi se preko trista ljudi, koji kroz šumu teškim putem, do manastira, pešače oko četiri sata.

Nakon Vaskrsa kreće pripremanje za letnju sezonu.

Vodič SnoWhite

MOŽDA VAM SE SVIDI

062 853 9397

ponedeljak-petak 10:00-20:00

IMATE PITANJE?

smestaj na tasosu baner
Uniqua baner
Facebook Pagelike Widget

© 2019 Feragosto Travel

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera. Zvanični su samo štampani programi putovanja, koji su sastavni deo ugovora o putovanju i dostupni su Vam u našoj agenciji.