SPINALONGA
GRČKO OSTRVO GUBAVACA

Vodič SnoWhite, 2016g

SPINALONGA-ostrvo gubavaca

Spinalonga je malo, nenaseljeno ostrvo, veoma blizu Ostrva Krit. I ako je imala burnu istoriju Spinalonga je poznata kao Leprozno ostrvo, gde su gubavi držani u karantinu sve do 1957 g.

Ostrvo sa dobrim strateškim položajem, zauzeli su mlečani i sagradili svoje moćno utvrđenje na ruševinama drevnog Akropolja. Kada je Krit pao pod ruke Otomanske imperije, posle nekoliko naleta i pokušaja, pala je i Spinalonga i ostala pod vlašću Turaka oko pola veka, sve do njene kapitulacije 1715.

spinalongaU teškim vremenima za Grčku i Krit, kada se dešavaju uzastopni ratovi (makedonske borbe, dva balkanska i dva svetska rata, građanski rat) harala je Lepra-Guba, koja u to vreme nije bila izlečiva. Gubavci su morali da nose zvono oko vrata, kako bi upozorili zdrave na svoju bolest. Na Spinalongi je 1903. otvorena prva bolnica za Leprozne, koja je u to vreme više bila grobnica nego bolnica. Ostrvo je bilo idealno jer je blizu obale, pa su lako mogli bolesnima da doturaju hranu i lekove, a i već je bilo izgrađenih objekata za život, koji su ostali od Turaka i Mlečana.

Lek je pronađen tek 1948. a bolnica je zatvorena 1957 g.  Nije se tada još znalo da je 95% stanovništva imuno na tu bolest. Ljudi su se plašili gube i gubavaca ali je bilo i onih koj su zdravi otišli na ostrvo da pomognu bolesnima, kao što je to učinio sveštenik i nekoliko lekara, deca su se radjala na ostrvu i odolevala bolesti.

Na tom neplodnom ostrvu, ljubav se radjala i nicala kao uporan cvet medju kamenjem. Lepra je danas izlečiva bolest ali je i dalje pošast u zemljama poput Indije, Afrike i Latinske Amerike.

Spinalonga je danas jedno od najposećenijih mesta na kritu od strane turista , posle Knososa.

Postoji roman Viktorije Hislop „Ostrvo“, koji je dobio prestižnu književnu nagradu a fenomenalno opisuje život na Spinalongi i Kritu u doba kada je harala Lepra. Snimljena je i grčka serija po istoimenom romanu.

Vodič SnoWhite

MOŽDA VAM SE SVIDI

062 853 9397

ponedeljak-petak 10:00-20:00

IMATE PITANJE?

smestaj na tasosu baner
Uniqua baner
Facebook Pagelike Widget

© 2019 Feragosto Travel

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera. Zvanični su samo štampani programi putovanja, koji su sastavni deo ugovora o putovanju i dostupni su Vam u našoj agenciji.